3 maanden hiking Nepal en Nieuw Zeeland

Sabrina en ik trekken er 14 weken tussenuit met onze rugzak om enkele prachtige stukken natuur te bewandelen. 7,5 week trekken we door de magnifieke natuur van de Nepalese Himalaya. Enkele jaren geleden daar het Annapurna Circuit gewandeld. De diversiteit en eindeloze ongereptheid van de natuur en de gastvrijheid van de bevolking, doen ons naar Nepal terugkeren. En uiteraard ook dat frituurke in Thamel van die Nepalees die in Wetteren frieten heeft leren bakken.

Nepal_1618_3

De volgende 6,5 weken vertoeven we in, onze top-of-the-list-all-time-dream-everybody-says-we-have-to-go-there-four-seasons-in-one-day-destination, Nieuw Zeeland (verder NZ), waar ik volgens een, na 15 jaar een ondertussen hardnekkig, gerucht Sabrina ten trouw zou vragen. In NZ reizen we samen met onze sportieve, avontuurlijke en supertoffe trekking friends Tom en Tinne, en maken daar samen meerdere korte trektochten, waaronder Routeburn en Milford, enkele van New Zealand’s Great Walks. Apropos, voor diegenen die het niet weten: ik heb niet gewacht tot in NZ. Zou men in voetbaltermen een “getelefoneerde pass” noemen.

Nepal

Nepal_0675

Onze trektocht begint in Taplejung, het uiterste Oosten van Nepal in de Kanchenjunga regio, de op twee na hoogste berg ter wereld, na de Everest en K2, en een van de minst toeristische wandelgebieden van Nepal. De eerste 15 dagen volgen we de Kanchenjunga North route richting Kanchenjunga BC (basecamp), en gaan daarna pas echt “off the beaten track”, als we Kanchenjunga BC dan al “beaten track” mogen noemen. We volgen nu de “Great Himalaya Trail (GHT)” om de verbinding te maken met de Makalu Barun regio. Deze traverse wordt de grootste uitdaging van deze trektocht, en zal zo ongeveer 9 dagen duren. Het gebied is een van de ongerepte uithoeken van de Himalaya, herbergt enkele zeer afgelegen nederzettingen, en is net zo onbekend voor de meeste gidsen aldaar, als voor ons. We nemen een rustdag in Thudam, misschien wel de meest geïsoleerde community van Nepal. Om de schoonmoeder gerust te stellen: kannibalisme is sinds kort ook daar een strafbaar feit. Na de traverse, aangekomen in de Makalu Barun regio, nemen we afscheid van de GHT en begeven ons geleidelijk aan Zuidwaarts om enkele dagen later in Tumlingtar te arriveren. Deze gehele stretch, van Taplejung via Kanchenjunga BC en Makalu Barun, tot in Tumlingtar zal ongeveer 30 dagen in beslag nemen.

De GHT is minstens evenveel filosofie als trekking route, een idee om lokale communities te steunen. Met deze filosofie als leidraad, trachten we zoveel als mogelijk te slapen en te eten bij de plaatselijke bevolking. Gewoon couchsurfing in remote Nepal dus in feite, most likely zonder couch. Verder is dit, logistiek gezien, ook voor ons een noodzaak, zodat we geen tonnen voedsel en brandstof moeten meenemen, wat meestal resulteert in een veel te grote crew met een leger van porters, cooks, guide en assistent guides. We want to keep the expedition light, flexible and fast. Dergelijke ‘oversized’ expedities leveren zeer weinig bijdrage aan de lokale communities. Alle food, brandstof, en materiaal worden dan meegesleurd vanaf dag 1. Echter aan een minimum aan dragers kunnen we niet ontkomen.

Nepal_1588_5

Voor de laatste 2 weken in Nepal hebben we enkele ideeën, echter concretiseren we die pas ter plaatse, na afronden van die eerste stretch. Enkele kanshebbers zijn: beklimming van de Mera Peak (+- 6460 m), classic Everest BC, Gokyo lakes of naar Dolpo in het Westen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *